SrHuEnGeIt

Premium proizvodi

INTEGRALNO PŠENIČNO BRAŠNO

Celo zrno pšenice je jedan od najboljih izvora belančevina i aminokiselina, a sadrži i esencijalno važne minerale (fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe) i vitamine (provitamin A, vitamine grupe B, kao i vitamine E, D i K), dok se rafinisanjem belog brašna ti korisni sastojci gotovo potpuno gube.


Integralno brašno je celovito brašno koje se dobija  prekrupljivanjem (usitnjavanjem) očišćenih i pripremljenih žita bez prosejavanja.
• Sadrži sve delove žitnog zrna i stoga je najpovoljnije za ljudsku ishranu.  Integralno zrno pšenice je jedan od najboljih izvora primarnih belančevina, a takođe sadrži i brojne minerale (fosfor, magnezijum, kalcijum,gvožđe) i vitamine (provitamin A, vitamine B kompleksa, E, D i K) u značajnim količinama, koji se ne gube u toku prerade.

Integralno pšenično brašno takođe sadrži moćne antioksidanse, koji imaju veliki značaj u prevenciji raka debelog creva. Osim hleba, od integralnog pšeničnog brašna mogu se peći još izvanredne beskvasne pogače, zatim palačinke, kifle, perece, čak I kore za pite od kojih se mogu dalje praviti slasne slane I slatke pitice i druga peciva.

Integralne kore za pite

Integralne kore za pite - Sanja d.o.o.

 

 

HELJDA- UKUSNO, A ZDRAVO!

FARMAKOLOŠKO- TOKSIKOLOŠKO- KLINIČKI EKSPERTSKI IZVEŠTAJ O PROIZVODIMA NA BAZI HELJDE

HELJDA (lat.Fagopyrum esculentum   Moench., Polygonaceae ) je poznata hlebna biljka sa naučno potvrđenim lekovitim svojstvima. Sadrži proteine jedinstvenog aminokiselinskog sastava koji heljdi daje superiornost u odnosu na druge žitarice, zatim masti,dijetna vlakna, brojne minerale, od kojih se visokim sadržajem izdvaja magnezijum, zatim oligoelemente (mangan, hrom, cink) I vitamine, a posebno je bogata bioflavonoidima, prirodnim antioksidansima, među kojima dominira rutin (upravo zbog rutina, čija količina u nekim varijetetima iznosi I do 8%, heljda je postala izuzetno cenjena u medicinskim krugovima zbog čega je 1999. god. u Nemačkoj bila proglašena za lekovitu biljku godine ). Sastojci heljde povoljno deluju na elastičnost krvnih sudova (proširene vene, otok nogu, umor u nogama, pucanje kapilara) I metabolizam glukoze (jedna epidemiološka studija pokazuje da je kod žena koje su u svojoj ishrani imale češće zastupljena jela na bazi heljde, rizik od pojave dijabetesa bio za 21% niži) I holesterola, zbog čega se ona posebno preporučuje osobama sa proširenim venama, dijabetesom, povišenim  nivoom holesterola, sklonošću ka stvaranju žučnih kamenaca, povišenim krvnim pritiskom I aterosklerozom. Zbog snažnog antioksidativnog dejstva preporučuje se I u stanjima tzv. oksidativnog stresa (povećano UV zračenje, povećan rizik od nastajanja raka debelog creva, povećana radijacija, zapaljenske bolesti itd). Kako ne sadrži gluten, mogu je  konzumirati I osobe alergične na njega. Imajući sve u vidu, heljda i proizvodi od nje, mogu se preporučiti kao zdrava hrana, posebnih nutritivnih i lekovitih svojstava, zbog čega bi trebalo da bude što više zastupljena u ishrani stanovništva svih starosnih grupa.

VOJNOMEDICINSKA AKADEMIJA
BEOGRAD

Heljdine kore za pite

Heljdine kore za pite - Sanja d.o.o.