SrHuEnGeIt

VOJVOĐANSKA INSPIRACIJA
Recepti Sanja d.o.o.
 
 
Heljdina Pita Recept Heljdina pita
Sastojci:
- za premazivanje
2 jaja
1 čaša od 2 dcl kiselog mleka
1 kesica praška za pecivo
2 dcl ulja
- za fil
5 jaja
500gr sira
1 čaša od 2 dcl pavlake
i još
500 gr heljdinih kora
Priprema:
U dubljem sudu prvo izmešajte sastojke za premazivanje. Umutite ih ručnom mutilicom u homogenu masu.  U većoj činiji izmešati ručnom mutilicom jaja i dodati izmrvljen sir i pavlaku i dobro promešati.
U podmazanom pravougaonom plehu, koji ste namazali s malo ulja, počnite da ređate kore i to stavite prvu, premažite je smesom za premazivanje, stavite drugu i nju isto premažite i od nje stavljajte i fil. Znači kora, premaz, fil. Potrebno je da završite slaganje pite sa korom, preko koje ćete sipati ostatak premaza  i dobro ga rasporedite. Viljuškom na nekoliko mesta izbušite pitu i ostavite je da na sobnoj temperaturi odstoji oko 30 minuta.
Uključite rernu da se greje na 200 stepeni i posle 10-15 minuta stavite pitu da se peče. U zavisnosti od rerne pecite pitu od 40-45 minuta.

Pečenu pitu izvadite i pokrijte pamučnom krpom. Prohladite je i poslužite.

 

 
Baklava sa višnjama Recept Baklava sa višnjama
Sastojci:
500 gr. tankih kora za baklavu
300 gr, šećera
4 jaja
oko 1 kg. višanja
200 gr. kisele pavlake
3 dcl. ulja
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
3 kašike prezli ili griza
sirup
650 gr. šećera
6 dcl. Vode
Priprema:
Umutiti doro, da budu penasta i čvrsta, jaja sa šećerom i vanilom. Dodati ulje, pavlaku i prašak za pecivo i dobro izmešati.Ređati kore u tepsiju i svaku poprskati filom. Kada se utroši pola kora staviti višnje i posuti ih mrvicama. Nastaviti sa korama i filom, gornju koru premazati filom. Iseći baklavu na željeni oblik i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta pa još oko 25 minuta na 150 stepeni. Ugasiti rernu i pečenu baklavu ostaviti još pola sata unutra. Proverite baklavu tokom pečenja, sve zavisi i od rerne. Za sirup- kuvati vodu i šečer 5 minuta, od vremena kada provri, pa zaliti hladnu baklavu.

 

 
Integralna Pita Sa Pirinčem i Prazilukom Recept Integralna pita sa pirinčem i prazilukom
Sastojci:
1 pakovanje integralnih kora za pitu
4-5 debljih strukova praziluka
250g integralnog pirinča
so, biber i ostali začini po želji
hladno ceđeno ulje po želji
kisela voda
Priprema:
Praziluk iseći na kolutiće, začiniti ga solju , biberom, zdravijom vegetom i drugim začinima po želji i ostaviti da odstoji, da bi luk pustio sok. Pirinač obariti u nesoljenoj vodi (so se ne dodaje da se ne bi raspadao), ocediti i još toplog dodati začinjenom praziluku, dobro sjediniti da bi pirinač upio sok. Pleh malo nauljiti i ređati po dve kore, pa red fila koji malo poprskate uljem, pa red kora, pa fil i sve tako dok ne utrošite sav materijal, a završite sa dve kore. Takođe, ako više volite savijaču, možete filovati po dve kore na isti način pa zavijati i ređati jednu pored druge u nauljen pleh. Peći na 220 stepeni.

 

 
Pizza sa piletinom Recept Pizza sa piletinom
Sastojci:
gotovo testo za picu
500 g pilećih fileta
0,25 l pavlake za kuvanje
200 g sušenog sira
200 g trapista gauda
1 čen belog luka
so
biber
aleva paprika
bosiljak
peršun
Priprema:
Piletinu sitno narezati na kockice i lagano prepržiti u plehu, zatim dodati beli luk, pavlaku za kuvanje, te narendati suvi sir i trapist, te dodati začine, soli, bibera i papriku i na kraju, malo bosiljka i peršuna.Testo prethodno, polovično ispeći i na pola pečenja, na njega dodati smesu, te peći još desetak minuta na 200 stepeni.